Nykyään todella monet ihmiset ovat tottuneita kaikenlaisten ohjelmien katsomiseen internetin välityksellä. Oli kyse sitten hauskoista kissavideoista, live-lähetyksenä tulevasta keskusteluohjelmasta tai uusimmasta tosi-TV-hitistä, videoiden katsominen on nykyään koko kansan hupia. Aiemmin videoiden lähettämiseen on käytetty tiedoston siirtämistä osissa, jolloin katsoja on voinut alkaa katsoa sitä vasta kun se on kokonaan ladattuna vastaanottajan laitteelle. Nykyaikaisempi versio tästä on suoratoisto, jolla tarkoitetaan sitä, että tiedostoa voi alkaa katsoa samalla kun se latautuu. Monet nykyään suosituista ohjelmapalveluista käyttävät suoratoistoa eli striimausta. Tässä artikkelissa kerron hieman tarkemmin striimauksen mahdollisuuksista.

Suoratoisto ei ole pelkkää livenä lähettämistä

Striimaaminen voi tarkoittaa joko live-lähetyksen tai valmiin tiedoston lähettämistä ja vastaanottamista. Periaatteena on se, että sitä voi katsoa sen latautuessa eikä katsojan tarvitsee odottaa koko tiedoston saapumista aloittaakseen. Suoratoisto sopii niin videon kuin audionkin toistamiseen. Sitä käytetään usein musiikin ja erilaisten ohjelmien toistamiseen. Striimausta voidaan hyödyntää myös mobiili- ja PC-pelien pelaamisessa. Livenä striimattava lähetys mahdollistaa katsojan ja lähetyksen lähettäjän välisen kommunikaation esimerkiksi chat-ikkunan kautta. Tällöin lähetyksen lähettäjä voi esimerkiksi vastata vastaanottajan kysymyksiin. Kyseessä on siis sosiaalisempi tapahtuma kuin perinteisen etukäteen kuvatun lähetyksen tai TV:n kautta katsottava live-lähetyksen katsominen.

Asiantuntijan avulla luot ammattimaisen lähetyksen

Striimaaminen, varsinkin jos sen kohteena on live-lähetys on melko monimutkainen prosessi. Ensin tarvitaan kamera tai äänilähde. Tämän jälkeen tiedosto täytyy pakata pienemmäksi eli kompressoidaan enkooderiksi kutsutun laitteen avulla. Tiedosto voidaan pakata moneen erilaiseen muotoon riippuen siitä, millä laitteella se on tarkoitus vastaanottaa. Live-lähetyksen lähettäminen internetiin vaatii sille varatun kaistan ja lisäksi tietysti vastaanottamiseen sopivan laitteen, joka voi olla joko TV, tietokone tai mobiililaite. 

Kyseessä on siis oma taiteenlajinsa, joten ammattilaisen apu suoratoiston toteuttamisessa on hyödyllistä. Hyvälaatuiseen lähetykseen tarvitaan sekä taitoa että sopivia laitteita, joita ei ehkä ihan jokaisen kaapeista löydy. Ammattilainen, kuten vaikkapa Taustamarkkinat Bgmt Oy. osaa miettiä kokonaisuuden niin, että lähetyksesi saavuttaa katsojan häiriöttä. Jos puhutaan harrastelijamaisesta live-lähetyksen toteuttamisesta nettiin, on se toki mahdollista myös vaikkapa omaa puhelinta, internet-yhteyttä ja sopivaa alustaa hyödyntäen.

jaa